Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν τις διακοπές τους με αφορμή να παραβρεθούν σε παραστάσεις υπαίθριων θεάτρων, σε θρησκευτικές τελετές, να επισκεφθούν μαντεία, ιερατεία, ιατρικά κέντρα όπως τα Ασκληπιεία και ταξίδευαν για να δουν θερινούς αγώνες ( Ολυμπιακούς Αγώνες κ.α. ). Εδώ στον Όλυμπο το βουνό της κατοικία των αρχαίων θεών της Ελλάδος ο Ξένιος Δίας (ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων ) είχε εμφυτεύσει στους ντόπιους κατοίκους αλλά και σε όλη την Ελλάδα το αίσθημα της ξενίας που είναι η έννοια της αρχαίας ελληνικής φιλοξενίας, της γενναιοδωρίας και της ευγένειας στους ταξιδιώτες.
Τα τελετουργικά της φιλοξενίας δημιούργησαν και εξέφρασαν μια αμοιβαία σχέση μεταξύ φιλοξενούμενου και οικοδεσπότη, που εκφράζεται με παροχή δώρων, προστασία και στέγη. Για τους αρχαίους Έλληνες ο κάθε προσκεκλημένος μπορεί να είναι μεταμφιεσμένη θεότητα . Η αρχαία Ελληνική φιλοξενία ξεκινούσε από την χαρά της οικογένειας να είναι ευχαριστημένος από την διαμονή του ο επισκέπτης, δείχνοντας του βιωματικά τις πολιτιστικές αξίες και βέβαια πάντα τις φυσικές ομορφιές του τόπου.
Η Κληρονομιά αυτή του Ξένιου Δία για τους Έλληνες είναι μια συνήθεια που κρατά αιώνες και περνάει από γενιά σε γενιά. Στις νεότερες εποχές η φιλοξενία μπήκε μέσα στους κόλπους της επιχειρηματικότητας με αποτέλεσμα να εξειδικευτεί με ειδικές υπηρεσίες που ταιριάζουν στις σημερινές ανάγκες που έχει ο επισκέπτης για να κάνει διακοπές.
Η παραδοσιακή φιλοξενία όμως για εμάς είναι πάντα στις αρχές μας και είναι μια κληρονομιά που άφησε ο ιδρυτής των ενοικιαζομένων δωματίων κ. Φώτης Αμπεριάδης. H Villa Ilios έχει την δική της ιστορία με αρχές που παραπέμπουν στην εποχή της αρχαία Ελληνικής φιλοξενίας. Με αυτές τις αρχές, ακαλλιέργητες αλλά με το αίσθημα του ενστίκτου και των παραδοσιακών αξιών της σπιτικής φιλοξενίας, ξεκινά ο ιδρυτή του οικήματος Villa Ilios κ. Φώτη Αμπεριάδη να φιλοξενεί τους πρώτους επισκέπτες.
Ο κ. Φώτης από τις αρχές του 1960 μοιράζει γάλα από σπίτι σε σπίτι με το ποδήλατό του, κι έτσι αποταμιεύει χρήματα για να αγοράσει ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο και να φτιάξει ενοικιαζόμενα δωμάτια. Την εποχή εκείνη υπήρχαν πολλοί πλανόδιοι μικροπωλητές και τεχνίτες που κινούνταν με ποδήλατα και αυτοσχέδιες καρότσες, με κάρα και γαϊδουράκια αλλά και περπατώντας από γειτονιά σε γειτονιά και στους αγρούς που εργάζονταν οι αγρότες.

Ο κ. Φώτης κοιτάζοντας μπροστά είναι από τους πρώτους που πιστεύει πως η περιοχή θα γίνει ένα παραθεριστικό θέρετρο στις παρυφές του παγκοσμίως γνωστού όρους Όλυμπος, το όρος Τίταρος με μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και της οροσειράς των Πιερίων που κατοικούσαν κατά την ελληνική μυθολογία οι εννέα Πιερίδες Μούσες, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού. Ο κ. Φώτης από τον αμπελώνα του έκανε κρασί και τσίπουρο για να το πίνει με συνοδευτικά εκλεκτά τοπικά γεύματα της Πιερικής σπιτικής κουζίνας με τους επισκέπτες διασκεδάζοντας.
Η επικοινωνία τότε μεταξύ του κ. Φώτη και της συζύγου του γίνονταν με κινήσεις παντομίμας και η συνεννόηση ήταν πράγματι διασκεδαστική. Οι επισκέπτες απολάμβαναν παράλληλα τα αγαθά της φύσης, τη κρυστάλλινη θάλασσα και πολλές γεύσεις φαγητών με φρέσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά από τα εύφορα χωράφια με τα αγνά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και βέβαια τους περιπάτους στα όμορφα βουνά με πολλά βότανα και δέντρα που σου δίνουν ακόμη και σήμερα την εικόνα του παραδείσου.
Η νέα διοίκηση της επιχείρησης ( απόγονος του ιδρυτή του ξενοδοχείου διαχειριστής και εγγονός Φώτης Αμπεριάδης και τα αδέρφια του Γιάννης και Χρήστος ) υιοθετούν τον τρόπο σκέψης του κ.Φώτη και της κυρίας Δέσποινας και πάνε ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά βασισμένοι στην άποψη πως το οίκημα των ενοικιαζομένων δωματίων πρέπει να δίνει στέγη σε αυτούς που παράλληλα με τις διακοπές τους αναζητούν να μάθουν περισσότερα για την μαγεία και αγαθά της φύσης της Πιερίας και να παρακολουθούν δράσεις πολιτισμού κ.α. που οργανώνουν με τους συνεργάτες τους. Η Villa Ilios (The house of the sun ) είναι το σπίτι του φωτός, της ξεκούρασης, του πολιτισμού και της αγάπης για τη φύση αλλά και του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του κόσμου.