ΔΡΑΣΕΙΣ

Μετόχι Πολιτισμού στο Βαρικό

Η Villa Ilios σας δίνει την δυνατότητα να ακολουθήσετε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσης κάνοντας την διαμονή σας ευχάριστη με αξέχαστες εμπειρίες. Η Villa Ilios συνεργάζεται με το Μουσείο Ραδιοφωνίας, την Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, Helenic Media Group ( Εθελοντικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο ) την Ακαδημία ” Κένταυρος ”, την Διεθνή Ένωση Κρητών Δημοσιογράφων & ΜΜΕ (International Association of Cretan journalists. Mass Media ).
Το μετόχι Πολιτισμού στο Βαρικό είναι μια Πολιτιστική αυλή που πραγματοποιούνται δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Στόχος της δημιουργίας των δραστηριοτήτων είναι οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να περάσουν μια ή περισσότερες ημέρες διασκεδάζοντας αλλά και να έρθουν κοντά στη φύση.

Μετόχι Πολιτισμού στο Βαρικό βρίσκεται μπροστά τη Θάλασσα όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και παράλληλα να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις και να συμμετέχετε σε όλα τα προγράμματα δραστηριοτήτων. Στο χώρο θα έρθετε σε επαφή με τα άλογα και τα γαϊδουράκια. Από το μετόχι Πολιτισμού ξεκινάνε και οι θεματικές ημερήσιες εκδρομές με mini buss και ποδήλατο. Οι θεματικές ημερήσιες εκδρομές έχουν σαν στόχο την γνωριμία του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον της Πιερίας αλλά και τον πολιτισμό της περιοχής. Για την περίοδο 2023 – 2024 τα ημερήσια προγράμματα εκδρομών με mini buss και ποδήλατο θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2023.

Δράσεις με άλογο.

Ο γιος του ιδρυτή της Villa Ilios κ. Κώστας Αμπεριάδης απέκτησε από νέος την γνώση του γητευτή αλόγων. Παράλληλα είχε την εμπειρία του εκδότη ενός περιοδικού « Πανέλληνες » που για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό. Λάτρης της επικοινωνίας και του νεοδιάστατου είναι για πολλά χρόνια ένας ξεχωριστός δάσκαλος για μικρούς και μεγάλους για το πως γίνεσαι φίλος με ένα άλογο, πως επικοινωνείς μαζί του και πως το εκπαιδεύεις.

Η ιδιαίτερη σχέση με τα άλογα που έχει αναπτύξει τον κάνει να ξεχωρίζει και ως προσωπικότητα και αξίζει να τον απολαύσεις σε δράση στην εκπαίδευση αλόγων αλλά και στην διδασκαλία των επισκεπτών που θα έχουν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά. Η διαμονή σας στη Villa Ilios σας δίνει την δυνατότητα με έκπτωση 50% για τους ενήλικες και δωρεάν για τα παιδιά κάτω των 15 ετών να επισκεφθείτε της εγκαταστάσεις στο «Μετόχι του Πολιτισμού» στο Βαρικό να συνομιλήσετε με τον κ. Κώστα και να μάθετε από τον ίδιο πως να επικοινωνείτε με ένα άλογο και άλλα πολλά. Είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Δράσεις με ποδήλατο.

Ο κ. Γρηγόρης Βερροιώτης ( Cyclist of the world )Δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα διδακτικά σύγχρονα εκθέματα του Μουσείου λόγω της καινοτομίας του καθώς για πολλά χρόνια ταξιδεύει στο κόσμο με το ποδήλατό του μεταφέροντας μαζί του ένα φορητό ραδιοφωνικό στούντιο, πραγματοποιώντας ραδιοφωνικές εκπομπές από όποιο σημείο του κόσμου βρίσκεται.

Η εργασία του Cyclist of the world σχετίζεται με την ταξιδιωτική βιωματική δημοσιογραφία, καταγράφοντας τους πολιτισμούς του κόσμου, τον κοινωνικό τους βίο , καινοτομικές και εναλλακτικές εφαρμογές που αφορούν τον τουρισμό. Στο «Μετόχι του Πολιτισμού» στο Βαρικό δημιουργείτε ειδικός χώρος δραστηριοτήτων του Cyclist of the world με παιδικά παιχνίδια ποδηλασίας και επιδείξεις για μεγάλους πως να οργανώσετε ένα ποδηλατικό ταξίδι. Στο χώρο δράσεων υπάρχουν οι συνεργάτες του και κατά περιόδους βρίσκεται και ο ίδιος για να κουβεντιάσετε μαζί του, ακόμη και να κάνετε μαζί μια ποδηλατική ολοήμερη εκδρομή.

Ο κ. Γρηγόρης με την παρουσία του και την συμμετοχή του στα προγράμματα στο Μετόχι Πολιτισμού στο Βαρικό τιμά τον ιδρυτή της Villa Ilios που με το ποδήλατό του από σπίτι σε σπίτι πουλούσε το γάλα της ημέρας σε πολλές οικογένειες της Κατερίνης καταφέρνοντας με την εργασία του να φτιάξει το οίκημα πιστεύοντας πως η περιοχή μπορεί να γίνει ένας τουριστικός προορισμός.

Ο κ. φώτης που μοίραζε για χρόνια με το ποδήλατό του γάλα και έφτιαξε τους ξενώνες δικαιώθηκε και αποτελεί σύμβολο για όσους τολμούν να στηρίζουν το διαφορετικό αλλά και για τους ποδηλάτες τους κόσμου. Εδώ και χρόνια χάρη στους πρωτοπόρους που επένδυσαν τότε στον τουρισμό, πολλές οικογένειες ζούνε από τις υπηρεσίες που προσφέρουν ως ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων οι οποίοι παράλληλα δίνουν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κώστας Αμπεριάδης και ο κ. Γρηγόρης Βερροιώτης έχουν μια βαθιά φιλία πολλών ετών που τους έδεσαν οι πρωτότυπες και σπάνιες στο κόσμο εργασίες τους και αξίζει να έχετε μαζί τους την εμπειρία διαλόγου και να τους απολαύσετε να διδάσκουν τις ιδιαίτερες γνώσεις τους. Η διαμονή σας στη Villa Ilios σας δίνει την δυνατότητα να έχετε έκπτωση 50% για τα παιδιά και ενήλικες να επισκεφθείτε της εγκαταστάσεις στο «Μετόχι του Πολιτισμού» στο Βαρικό και να συμμετάσχετε στα προγράμματα του Cyclist of the world.

Δράσεις πολιτισμού ( ημέρες μουσικής, ποίησης, θεάτρου, κινηματογράφου, ζωγραφική ) .

Το «Μετόχι του Πολιτισμού» στο Βαρικό από το 2023 θα οργανώνει ημέρες μουσικής, ποίησης, θεάτρου, κινηματογράφου, ζωγραφικής σε ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον. Σε ένα καταπράσινο λιβάδι μπροστά στη θάλασσα και με φόντο το βοσκοτόπι των αλόγων και τον Όλυμπο, μπορείτε να απολαύσετε τις καλλιτεχνικές ημέρες που οργανώνει η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας με τους συνεργάτες της.

Παιδικά Παραδοσιακά παιχνίδια.

Στο «Μετόχι του Πολιτισμού» στο Βαρικό από το 2023 ξεκινάνε τα παιδικά παραδοσιακά παιχνίδια που συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Σε ένα περιβάλλον που μαγεύει τους επισκέπτες με τα παιδικά παραδοσιακά παιχνίδια κάνουν ένα ταξίδι στο χωροχρόνο με γέλια και πολύ χαρά. Την οργάνωση έχει η Villa Ilios.

Τοπικές ημερήσιες εκδρομές με mini buss ( γνωρίζοντας της Πιερία ).

H Ακαδημία ” Κένταυρος ” οργανώνει για τους επισκέπτες δύο εκδρομές με mini buss για να γνωρίσετε την όμορφη περιοχή της Πιερίας. Η πρώτη εκδρομή σχετίζεται με τον πολιτισμό και η ξενάγηση έχει σχέση με επισκέψεις σε χώρους ανά χρονική περίοδο ώστε να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του πολιτισμού της περιοχής που ξεκινάει από την βαθιά αρχαιότητα. Η Δεύτερη εκδρομή έχει σχέση με την γνωριμία του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον. Το ιδιαίτερο προτέρημα της Πιερίας είναι πως σε πολύ μικρή απόσταση συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα και οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι πολύ μικρές.

Είναι ίσως από τα σπάνια μέρη που μπορεί ο επισκέπτης να κάνει sky στο χιονισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου και μετά μόνο σε λίγα λεπτά της ώρας να κολυμπήσει στη θάλασσα. Η Πιερία είναι ένας τόπος αληθινά θαύμα της φύσης με ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία. Τα τοπία εναλλάσσονται με εντυπωσιακό τρόπο και μαγεύουν τον επισκέπτη. Η χλωρίδα της είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη. Ο Όλυμπος έχει πάνω από 1700 είδη φυτών από τα οποία τα 26 συναντώνται μόνο σε αυτόν σε όλον τον κόσμο. Η ξενάγηση στα φυσικά τοπία της Πιερία μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Γαστρονομικές ημέρες με τοπικά φαγητά.

Το εύφορο έδαφος την Πιερικής γης συνδυαστικά με το πλούτο της θάλασσας και των βουνών από την αρχαιότητα έδιναν στους κατοίκους την αφορμή να έχουν πολλές αφορμές να κάνουν συνδυασμούς στις διατροφικές τους συνήθειες. Με το πέρασμα των χρόνων Έλληνες που έφτασαν από διάφορες άλλες περιοχές και εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη και στα γύρο χωριά πρόσθεσαν τις δικές τους μαγειρικές τεχνικές δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιδωτό γεύσεων που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης. Το Μετόχι του Πολιτισμού οργανώνοντας γαστρονομικές ημέρες με τοπικά φαγητά έχει ως στόχο να γνωριστείτε μέσα από τοπικές συνταγές με τα τοπικά προϊόντα και πως να τα διαχειριστείτε στην δική σας κουζίνα ώστε να έχετε ένα άριστα γευστικό αποτέλεσμα. Αυτή η εμπειρία σας εισάγει παράλληλα και στην Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στην κουζίνα της Ανατολής.

Απόδημος Ελληνισμός

Ο απόδημος Ελληνισμός έχει την δική του ιστορία και ξεκινάει κι αυτή από την αρχαιότητα. Οι Θαλασσοπόροι Έλληνες από την βαθιά αρχαιότητα ταξίδευαν ιδρύοντας αποικίες γύρω από όλη τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Μετέπειτα στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι πόλεις και οι αποικίες τους έφτασαν μέχρι τη Κεντρική Ασία και τη σημερινή Ινδία. Ιστορικά οι παλαιότεροι από την αρχαιότητα ελληνικοί πληθυσμοί κατοικούν στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, στην Κορσική και τα απέναντι σε αυτή παράλια της σημερινής Γαλλίας, στα παράλια και στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, στο Λεβάντε, στην Αίγυπτο, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και στη σημερινή νότια Αλβανία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Έλληνες της Συρίας που πρωτοέφτασαν τον 7ο αιώνα π.Χ. και απέκτησαν σημαντική ισχύ κατά την ελληνιστική περίοδο όταν η περιοχή υπήρξε τμήμα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Σήμερα, υπάρχει μια ελληνική κοινότητα περίπου 4.500 κατοίκων στη Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν συριακή υπηκοότητα. Στις Η.Π.Α. 3.000.000 περίπου κάτοικοι ανέφεραν το 2005 ότι έχουν ελληνική καταγωγή, πολλοί είναι οι Έλληνες επίσης στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, τον Καναδά τη Ρωσία, την Ουκρανία ενώ μικρότερες ομάδες κατοικούν σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ο κ. Κώστας Αμπεριάδης συνιδρυτής του περιοδικού « Πανέλληνες » που είχε ως επίκεντρο ενδιαφέροντος τους Έλληνες της διασποράς και ο κ. Γρηγόρης Βερροιώτης που με το ποδήλατό του και το φορητό του ραδιοφωνικό στούντιο ποδηλάτησε και έκανε εκπομπές μέσα από Ελληνικές Κοινότητες, συν δημιουργούν ειδικά προγράμματα για τις νέες και νέους του απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την HELLENIC MEDIA GROUP ( Εθελοντικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο ) και το Radio Europe2go ( συνεργασία του Μουσείου Ραδιοφωνίας και της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας) και την Ακαδημία ” Κένταυρο” για τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας.

Τα προγράμματα είναι ένας συνδυασμός της γνωριμία των απόδημων με τις αξίες γνώσης του Ελληνικού πολιτισμού και λαϊκές παραδόσεις και ασκήσεις της Ελληνικής γλώσσας με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα εκμάθησης παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα να συνεργαστούν με το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Radio Europe2go και το Μετόχι Πολιτισμού.

Σεμινάρια ταξιδιωτικής δημοσιογραφίας και ραδιοφωνίας και οπτικοακουστικών καταγραφών.

Τα σεμινάρια είναι για ομάδες δέκα ατόμων και μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να πάρουν τις πρώτες γνώσεις για ταξιδιωτικές δημοσιογραφικές αποστολές. Τα σεμινάρια έχουν δύο στόχους να σας εισάγουν στο κόσμο της έρευνας και παραγωγής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Υπεύθυνος των σεμιναρίων είναι ο έμπειρος βιωματικός ταξιδευτής – περιηγητής δημοσιογράφος κ. Γρηγόρης Βερροιώτης με τους συνεργάτες του. Ο κύκλος μαθημάτων ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2022.

Σεμινάρια εκπαίδευσης αλόγων.